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INTERPRETATION IC 90.1-2004-21 OF 
ANSI/ASHRAE/IESNA STANDARD 90.1-2004 

Energy Standard for Buildings Except Low-Rise Residential Buildings 
 

Date Approved: 21 June 2008 
 
Request from:  Douglas Maddox (dougm@twgi.com), The Weidt Group, 5800 Baker Rd, Suite 
100, Minnetonka, MN 55345.  
  
Reference:  This request for interpretation refers to the requirements presented in 
ANSI/ASHRAE/IESNA Standard 90.1-2004, Section 9.6.1 and Table 9.6.1, regarding Atrium 
lighting power density. 
  
Background: The lighting power density in Table 9.6.1 for the Atrium space type is listed as 0.6 
W/ft2 for the "First Three Floors" and 0.2 W/ft2 for "Each Additional Floor". 
 
Interpretation: I interpret this to mean that each of the first three floors is allowed 0.6 W/ft2.  
Thus, for a three story atrium, the LPD would be 3 times 0.6 W/ft2, or 1.8 W/ft2. 
 
Question:  Is this interpretation correct? 
 
Answer:   No 

 
Comment:  The 0.6 W/ft2 is for an atrium space three stories or less.  Taller atriums would get 
an additional 0.2 W/ft2 per story of height.  For example, a 5 story atrium would be allowed 0.6 
W/ft2 for the initial three stories and 0.2 W/ft2 for each of the two stories above 3 for a total 
allowance of 1.0 W/ft2 for the entire atrium space. 
 
 


